Dramadams blogg

Dramadams blogg

Dramadams blogg

Allt för nu!

Hör av dig om du undrar över något.

//Ulrika

www.dramadam.se

info@dramadam.se

Tillberga

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2010-01-11 18:44:52

Den 11:e juni åkte vi till Tillbergaanstalten utanför Västerås. Vi kom iväg från Uppsala mitt på dan, detta var en ovanlig speldag för oss, Tillberga var nämligen den första anstalten som hade bokat in oss på eftermiddags-/kvällstid. Det är alltid roligt med något nytt! Innan vi åkte till Tillberga hann jag göra ett röstreklamjobb på Streamline studios (www.streamlineaudio.se) i centrala Västerås, kul!

Vi hittade anstalten i ett mysigt villaområde lite utanför Västerås. Solen sken och det var verkligen en härlig junieftermiddag! När vi kom in på anstaltsområdet bestämde vi att vi skulle spela "Kvinnofilten" utomhus, spännande! Vi riggade upp grejerna utanför matsalen, vi flyttade lite bänkar och fick även hjälp att arrangera en publikplats i gröngräset. Vilken succé det blev! Publiken skrek av skratt och det peppade verkligen oss som skådespelare. Sedan är det speciellt att spela utomhus, så är det bara! Jag glömmer aldrig hundägaren som var ute med sin hund utanför Tillbergas stängsel, han undrade verkligen var det var för figurer som smög runt matsalen med svarta hattar och lösmustascher! Teater är bäst!

Anstalten Tillberga, Västerås

När pjäsen var slut förflyttade vi oss till matsalen. Seminariet skulle hållas där. En kille berättade om sitt tidigare drogmissbruk och om att han nu jobbar med förebyggande brotts- och drogarbete. Hur förbannad han blir på unga tjejer som bara vill ha "gangsters" och på unga killar som vill bli kriminella. Han menade att han hade ett samhällsansvar att göra detta jobb nu. Starka ord. En annan kille berättade om skammen med att "sitta inne", hur han tyckte att han "hade skämt ut sig själv och sin familj" och om hemligheten med det. Han är bortrest, heter det. Han ville inte såra någon nära anhörig.

Vi kom även in på kraven som män har på sig i samhället. Många killar undrade varför tjejer vill ha "bad guys", att de själva velat vara det men nu kommit till insikt och kanske ändrat sin inställning. Intressant diskussion, tiden tog som vanligt slut alldeles för fort. Tack för bästa kvällen, guys!

Mentor Eget Företag

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-12-10 21:36:36

I början av sommaren 2009 blev jag tillfrågad om jag till hösten ville bli adept i Almis Mentorsprogram "Mentor Eget Företag". Jag tackade ja, detta skulle verkligen bli spännande!

Västerut

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-12-06 12:49:59

I början av juni var det dags för en liten "turné" västerut. Vi skulle spela på häktet i Karlstad för att därefter besöka Karlskogaanstalten.

Vi bodde på ett fint hotell, mitt i Karlstad. Häktet låg en liten bit från centrum och vi anlände tidigt på morgonen. Vi fick ett förslag om att spela utomhus, på rastgården, vilken idé! Rekvisitan riggades upp utomhus och så småningom dök det upp ett tiotal killar. Vi spelade i ett hörn och publiken fick sitta på bänkar. Det fungerade utmärkt. Jättefin publik, en härlig föreställning. Det kom till och med en regnskur, men detta hindrade inte oss eller vår publik. Vi förflyttade oss in till "fikarummet" för att avnjuta bullar och kaffe. Fikat följdes av ett seminarium. Samtliga deltagare var med och det var ett mycket aktivt gäng som så småningom skiljdes åt för lunch. Tack alla deltagare för en suverän Karlstadförmiddag!

Vi fick lunch i personalmatsalen där vi även fick tillfälle att presentera oss för häktespersonalen.

Eftermiddagsgruppen ville se föreställningen inomhus. Det är ju det som är så bra med "Kvinnofilten", den är så enkel att spela var som helst. Vi ställde upp våra grejer i fikarummet och spelade för ytterligare tiotalet killar. Fina energier i spelrummet! En man ville ha planschen på oss som satt uppe i fikarummet. Han ville ge den till sin dotter och berätta om hans bästa dag någonsin i häktet. Sådant värmer! Vi hade återigen en givande jämställdhetsdiskussion. Kvinnofilten väcker så många frågor. Vi tog farväl av Karlstadgänget för denna gång. Tack alla i eftermiddagsgruppen.

Bild från häktescell i Karlstad

Karlskoga. Vi tog oss till Karlskoga på eftermiddagen. Vilket härligt litet pensionat vi skulle bo i, mitt i stan! Vi avnjöt en god middag på en lokal krog och sov väldigt gott med sommarregnets smattrande mot fönsterrutorna.

På morgonen for vi iväg till Karlskogaanstalten. Vi mötte upp med en anställd i vakten, som visade oss runt.

Vi skulle husera i gymnastiksalenför förmiddagsgruppen, perfekt! Rekade lite och ställde allt på plats. Vi presenterade oss som vanligt för alla deltagare och "spelet kunde börja". Killarna satt vid en långvägg i salen och vi spelade i "ett hörn". Det var en härlig stämning under föreställningen och den efterföljande diskussionen bjöd på mycket. En kille som läst genusvetenskap delade med sig av sina erfarenheter från studietiden, spännande! En annan kille berättade om en vårdnadstvist han varit med om, intressant. En man sade vidare att jämställdhetsdagen var den bästa dagen han hade upplevt i fängelse (efter nästan 30 år som inlåst). Tusen tack Karlskoga, I'm speechless!

Vi blev bjudna på lunch i personalmatsalen. Gott.

På eftermiddagen fick vi spela i en verkstad, lite udda och nytt, men utmanande! Lokalen visade sig vara en utmärkt spelplats. Publiken var fin och vi fick många uppskattande ord efter föreställningen. Seminariet hölls i ett kök på en avdelning. Vi blev bjudna på fika, nybryggt kaffe och thé med jättegoda bullar. Vi diskuterade flitigt som sig bör. I lokalen pratades det om barnuppfostran, att pojkar får andra krav på sig än flickor och att samhället ställer stora krav på "EN MAN". En kille hade uppmärksammat att hans tvillingar, som var en flicka och en pojke, inte bemöttes lika i samhället. Tänkvärt. En kille pratade om sina egna och andra killars känslor, han tyckte ibland att det kunde vara svårt att visa att man är ledsen som man. Fängelsevärlden är hård och här ska man inte var mjuk, sade han. När dagen började lida mot sitt slut blev vi bjudna på en fantastisk middag på avdelningen. Efter maten visade några killar sina rum för oss. Intressant och gästvänligt. Ett STORT TACK till alla engagerade deltagare, vi kommer gärna tillbaka!

Mariefred

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-12-05 21:36:38

Den 27:e maj besökte vi anstalten i Mariefred.
På resan dit regnade det och vi kom ALLDELES för tidigt till Mariefred, så det blev en morgonfika på Statoil, charmigt.
Vi träffade sedan vår kontaktperson inne på anstalten och vi skulle vara på lärcentrum. Innan lunch tittade en grupp på drygt 20 killar på "Kvinnofilten", vilken engagerad publik! Vi hade t.o.m tolkar som åskådare, översättningar hördes då och då under vår föreställning. Mycket värme och skratt, härligt! Vi fick avnjuta lunch i personalmatsalen, där vi också fick tala om för nyfikna anställda om vårt jämställdhetsprojekt. Utsökt lunch, tack kocken.
På eftermiddagen var det dags för seminarium, många deltagare trängdes i lokalen, vid de två bord vi hade till förfogande. Jag höll i diskussionen vid det ena bordet och min kollega AnneLee Vikner höll ställningarna vid det andra. En sekreterare utsågs vid varje bord och deltagarna var verkligen aktiva! Det kom upp så mycket inom jämställdhetsområdet, reflektioner om genus hördes överallt. Delatagarna var så engagerade och det kändes verkligen viktigt att vara där, jämställdhet är en del av samhällsdebatten. Som vanligt tog dagen slut alldeles för fort och vi tog farväl.
Vi hade verkligen en givande dag i Sörmland, tusen tack alla!
Antalten Mariefred


Efter en övernattning i Flen(!) kom vi åter till Mariefred den 28:e maj. Vi spelade i samma lokaler som dagen innan. Vissa killar hade "tjatat" sig till att få se föreställningen en gång till. Hedrande för oss såklart! Vi hade återigen en tolk i publiken. Mycket, mycket skratt och värme. I publiken hade vi även regissör Kaj Ahnhem denna dag. Han har arbetat mycket och länge med teater och regi inom Kriminalvården. Kaj sade att det var mycket djärvt av oss att spela jämställdhetsteater på anstalt. I pausen fick några deltagare prova kostym och titta lite på vår rekvisita. Roligt med engagerade människor.

Efter lunch delade vi upp oss i två grupper. Deltagarna var väldigt engagerade, vi pratade en hel del om jämställdhet som inte finns, d.v.s "ojämställdhet". Vi kom in på vilka roller vi tilldelas i samhället och även hur ojämställt det är i fängelsevärlden! En man berättade om sina 15 år på olika anstalter. Han ville skriva en bok om detta. En annan man tyckte att det behövdes fler kvinnliga politiker och chefer. Väldigt, väldigt mycket refektioner denna dag! Mycket intryck. Tack Mariefred!

Länkar

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-12-03 00:09:43

2009 har varit ett fantastiskt år för Dramadam. Jag lever min dröm! Nedan finner ni länkar till samarbetspartners och för mig andra viktiga kontakter:

http://kriminalvarden.se/

http://c.lst.se/

http://annelee.00movies.com/about.html

http://tornetproductions.se

http://danc.se/

http://multipedagog.se/

http://verksamhetsutvecklarna.nu/page_1259699042329.html

http://stallarista.se/

http://mind2life.com/1852.html

http://enklaord.se/enklaord/enklaord.asp

http://nbv.se/default.aspx?id=9930

http://skepparpoltoft.se/

http://vagenutsidor.se/default.asp?page=organisation

http://viljaknivsta.se/

http://upplandsordmontage.se

Länsstyrelsen

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-12-02 23:14:27

Dramadam fick under våren en förfrågan från Länsstyrelsen om vi ville dramatisera en studie om genuskontrakt i Uppsala län. Detta skulle ingå i projektet Från Ord Till Handling. Vi sa givetvis ja och såg detta som en enorm utmaning.

Materialet vi skulle använda oss av var skriften "Strategier för jämställdhet - lokala genuskontrakt i Uppsala län" senare omarbetad till populärutgåvan "Att se det osynliga - Om genuskontrakt i Uppsala län". Studien om genuskontrakt leddes av professor Gunnel Forsberg, Stockholms universitet.

Se mer info på hemsidan under "Samma till henne".

Blog Image

Skådespelerskorna Ulrika Forsberg och Jannie Lehman (t.h)

Drama på Åby

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-12-02 23:00:40

I slutet av maj kom vi tillbaka till Åbyanstalten för en dramadag. När vi anlände satt deltagarna och väntade på oss i majsolens sken. C:a 20 st killar, Dramadam och 3 representanter från personalen deltog i detta event som ägde rum i gymnastiksalen. Vi värmde upp och använde oss verkligen av det STORA RUMMET vi befann oss i. Vi gjorde uppvärmnings-, samarbets, spontanitets-, fantasi- , kreativitets- och kommunikationsövningar tillsammans. Kreativiteten flödade i rummet, vilka positiva energier! Egenhändigt komponerade sånger, dramatiserade dikter, en "arabisk" raplåt är bara en bråkdel av allt material som skapades denna härliga majdag! Vilka talanger, vi säger WOW och TACK!


Anstalten Åby

Hällby

Oktober 2009Posted by Ulrika Forsberg 2009-11-30 00:23:19

Tidigt en majmorgon bar det av till Eskilstuna. Vi skulle ha jämställdhetsseminarium på Hällbyanstalten. Vi hade fått vägbeskrivning "på telefon" och det gick bra att hitta anstalten inne i skogen. Stängsel och mur runtikring. Det var vackert pyntat och dekorerat med blommor i entrén. Vilket mottagande tänkte vi men då visste vi inte att Kriminalvårdens generaldirektör också skulle till Hällbyanstalten denna vårdag!

Vi spelade "Kvinnofilten" i en gymnastiksal för att sedan avnjuta lunch med personalen. Lyxigt smörgåsbord dagen till ära. På eftermiddagen hade vi jämställdhetsseminarium i anstaltens studielokaler och det blev ett givande seminarium. Vi diskuterade könsroller och dess krav, mycket intensiva och givande reflektioner hördes i lokalerna. En fin dag på Hällby, tack alla deltagare!


Hällbyanstalten utanför Eskilstuna


Next »